Laat je niet misleiden door een laag jaarlijks kostenpercentage (JKP)

De prijs die je betaalt voor een lening op afbetaling wordt uitgedrukt via het Jaarlijkse Kostenpercentage (JKP). Het spreekt dan ook voor zich dat je op zoek gaat naar een kredietmakelaar die je het laagste JKP aanbiedt. Maar pas op, het JKP dat vermeld wordt, is niet altijd het percentage dat wordt toegepast.

In dit blogbericht vergelijken we onze werking met deze van (veel van) onze concullega’s.

Jaarlijks Kostenpercentage (JKP)

Wij passen onze JKP tarieven effectief toe

Quick krediet is vanaf de eerste ‘kennismaking’ correct en eerlijk met jou. Dat wil zeggen dat wij communiceren met de tarieven die we effectief toepassen. Je bent dus zeker dat je, bij goedkeuring van je kredietaanvraag, een lening krijgt aan het vooraf afgesproken tarief.

Natuurlijk beseffen we dat lagere tarieven meer geïnteresseerden lokken. Maar hebben de mensen die kiezen voor een beter JKP dan de juiste keuze gemaakt? Het gebeurt namelijk veel dat men klanten lokt met goedkopere voorwaarden, maar ze daarna niet toepast.

Let op voor een laag JKP

Er zijn een pak reclamecampagnes die we op zijn minst misleidend kunnen noemen. Hieronder enkele voorbeelden die een (alarm)belletje moeten doen rinkelen:

  • Wanneer ze je een gratis krediet (zonder intrest) beloven, om dan onderaan af te sluiten met ‘Let op, geld lenen kost ook geld’.
  • Of wat dacht je van deze: “Tarief voor nieuwe occasiewagens!”. Maar bestaat dat wel, nieuwe occasiewagens?
  • Ook wanneer er gunstige tarieven zijn voor zeer grote kredieten die je op heel korte termijn moet terugbetalen, is er iets niet pluis. Wie kan 30.000 euro afbetalen in maximum 30 maanden?

Om het hogere tarief te verantwoorden, halen ze dan de bekende trukendoos met argumenten boven:

  • ‘Dit tarief is enkel van toepassing als je gehuwd bent, jammer genoeg ben je alleenstaand, waardoor je niet in aanmerking komt…’
  • ‘Je bent huurder en de lagere tarieven zijn enkel voor eigenaars…’
  • ‘De maatschappij vraagt een verhoogde premie omwille van het risico…’
  • ‘Je inkomen is lager dan noodzakelijk om van het voorkeurtarief te kunnen genieten…’
  • ‘Het tarief was alleen voor financieringen en niet voor leningen op afbetaling (persoonlijke leningen)…’

Kortom, alle mogelijke verkooptechnieken passeren de revue om je toch een lening te geven aan het (hogere) wettelijke JKP. In veel gevallen eindig je ook nog eens met een dure schuldsaldoverzekering.

Eerlijk duurt het langst. Dat vinden wij zelf, maar ook de klanten van Quick Krediet appreciëren dit enorm.

LET OP, GELD LENEN KOST OOK GELD.