Wat is een lening op afbetaling?
Een lening op afbetaling, in de volksmond ‘persoonlijke lening’, kan je aangaan om verschillende redenen:
- om een tijdelijk geldprobleem op te lossen
- om plotse hoge rekeningen te betalen
- om jouw droomreis te maken
- om je huis op te frissen
- voor een huwelijks- of communiefeest
- voor een heelkundige ingreep
- …
Termijn
Je leent een bedrag en betaalt het terug over een vooraf afgesproken periode. De duurtijd van jouw lening hangt af van verschillende zaken:
- het bedrag dat je wil lenen
- je dossier en je persoonlijke situatie
- je leeftijd en soms het doel van de lening
- de voorwaarden die de kredietgever stelt.
De langst mogelijke termijn voor een consumentenkrediet is 240 maanden. De meest gangbare termijn ligt bij Quick Krediet tussen de 24 tot 120 maanden, afhankelijk van het ontleend bedrag. In België legt de wet immers een maximale duur op voor consumentenkredieten op basis van het geleende bedrag. Zo kan lenen op 120 maanden enkel vanaf een bedrag van 20.001 euro.
Wij behandelen kredietaanvragen met een langere duurtijd dan 120 maanden alleen als je eigenaar bent. Vanaf 37.001 euro kan de termijn lopen tot 20 jaar. Als je op een lange termijn wil lenen, bijvoorbeeld op 15 of 20 jaar dan wordt er door onze kredietgevers altijd een hypothecaire waarborg gevraagd.
Voorwaarden?
In principe kan iedereen die in België woont & voldoende inkomen heeft om zijn maandaflossing af te betalen bij ons lenen.
- Inwoners van buiten België kunnen wij jammer genoeg niet helpen.
- Sta je gemeld op de zwarte lijst binnen de bestanden van de Nationale Bank en je hebt nog schulden, dan kan je bij ons geen lening krijgen.
- Kom je uit een collectieve schuldenregeling? Dan kunnen wij jou niet helpen.
- Zolang je naam op de zwarte lijst staat, (ook al is de collectieve regeling beëindigd), kom je niet in aanmerking voor een nieuw krediet.
Wie kan een lening op afbetaling/persoonlijke lening aangaan?
- De voorwaarden kunnen verschillen afhankelijk van de kredietgevers waarmee we samenwerken.
- Toch zijn er enkele algemene principes. Als je in België woont, minstens 18 jaar oud bent en over de handelingsbekwaamheid beschikt, kom je in aanmerking voor een kredietaanvraag.
- Daarbij komt dat de verhouding inkomsten/lasten in evenwicht moeten zijn. Concreet betekent dit dat je voldoende inkomsten moet hebben om de lening die je via Quick Krediet wilt aangaan te kunnen terugbetalen.
- Uiteraard wordt er ook rekening gehouden met lopende kredietovereenkomsten.
- Ook mag je geen betalingsachterstanden hebben en je mag niet genoteerd staan op het negatieve luik van de Centrale voor Krediet aan Particulieren bij de Nationale Bank.
Kan ik een lening aangaan als ik al leningen lopen heb?
- Je zal zeker niet de enige zijn die een lening aangaat, terwijl je nog andere leningen hebt lopen. Veel kredietmakelaars en kredietinstellingen zijn dan snel geneigd om jouw bestaande leningen samen te nemen en deze om te zetten in een centralisatielening. Ook over het samenvoegen van leningen verbiedt de wetgeving ons ‘reclame’ te maken. Wij respecteren deze beslissing.
- Als jouw budget het toelaat om naast jouw lopende leningen een extra lening aan te gaan, raden wij jou aan om het krediet apart te nemen. Zorg er wel voor dat de verhouding inkomsten/lasten in evenwicht blijft. Als er een onevenwicht ontstaat, is het samenvoegen van alle kredieten in één lening met een langere duurtijd misschien een oplossing. Het centraliseren van leningen promoten is niet toegestaan, maar het samennemen van lenigen is door de wet niet verboden.
Ik sta genoteerd op de zwarte lijst, kan ik nog een lening krijgen?
Als je genoteerd staat op de ‘negatieve bestanden’ van de Nationale bank voor een lening die nog steeds loopt, kan je geen krediet meer krijgen. Als je een lening hebt die ondertussen werd terugbetaald, dan kan er in bepaalde gevallen nog onderzocht worden of je toch in aanmerking komt voor een krediet. Nog een uitzondering kan gemaakt worden als je bijvoorbeeld hebt kunnen aantonen dat dit slechts een kleine tegenslag was en je de schuld praktisch meteen hebt terugbetaald.
Kan ik mijn lening vroeger dan voorzien afbetalen?
Het krediet dat je bij ons aangaat, kan je op elk moment vervroegd terugbetalen. Het is zelfs mogelijk om de lening gedeeltelijk vervroegd af te lossen. Zo verkort je de termijn of verlaag je jouw maandaflossing.
De volledige vervroegde aflossing is bij wet bepaald en is geldig voor alle banken. Het houdt in dat je enkel het resterende kapitaalsaldo moet betalen, de intresten vallen dus weg. Op het kapitaalsaldo betaal je een ‘wederbeleggingskost’ van 1 % (de laatste 12 maanden van je termijn wordt dat slechts 0,5 %).
De berekening ervan kan je volgen via de aflossingstabel die we altijd samen met jou overlopen en waar nodig kunnen toelichten. Er wordt bovendien steeds een kopie van de tabel aan je contract toegevoegd.
Kan ik mijn lening verhogen als ik nog aan het afbetalen ben?
Het is op elk moment mogelijk om jouw krediet te vernieuwen, te verhogen of gewoon bij te lenen. Ben je al een lange periode aan het betalen en je hebt nood aan extra centen, dan is de kans dat je bij ons kan bijlenen zeer groot. Het hangt er natuurlijk van af of je maandelijks steeds correct hebt afbetaald en of jouw inkomsten het toelaten om de extra lening aan te gaan. De verwerking van de bijkomende lening zal vlot verlopen, aangezien we jouw gegevens al hebben.
Let op: heb je pas recent een krediet bij ons opgenomen en je vraagt zeer snel daarna al om jouw lening te verhogen, dan is dat voor een negatief teken. De meeste kredietinstellingen willen toch dat je een bepaalde tijd correct betaald hebt, vooraleer ze een verhoging goedkeuren.
Onze werkwijze
Hoe lang duurt het vooraleer ik een beslissing krijg?
De wetgeving rond de lening op afbetaling verbiedt ons om over snelheid te spreken. Wij respecteren deze regels en gaan hier dan ook niet in detail in op onze snelle aanpak. We kunnen je wel garanderen dat jouw kredietaanvraag absolute prioriteit krijgt. Ons ervaren team van professionele medewerkers zijn dagelijks onderweg om jullie goedgekeurde dossiers af te werken.
Hoe ontvang ik het geleende bedrag?
Bij aanvaarding van jouw dossier maken wij meteen een afspraak om de nodige formaliteiten in orde te brengen. Na het ondertekenen van de contracten wordt het krediet onmiddellijk overgeschreven op jouw rekening.
Hoe betaal ik mijn lening terug?
Je betaalt maandelijks altijd hetzelfde bedrag terug. Je kan kiezen om te betalen via overschrijving, maar wij moedigen toch aan om de betalingen uit te voeren via een permanente opdracht. Het geld gaat dan automatisch van jouw rekening op de afgesproken vervaldag.
Is een kredietaanvraag via Quick Krediet veilig?
Slaap maar op jouw beide oren; jouw privacy is veilig bij ons. Onze website is uitgerust met beveiligde software, zodat je (bank)gegevens optimaal worden beschermd. Jouw persoonlijke gegevens worden uitsluitend gebruikt voor het kredietonderzoek. Daarnaast zijn wij natuurlijk verplicht ons te houden aan het bankgeheim.